onsdag 28 oktober 2009

1349 - "Revelations Of The Black Flame" och att recensera skivor

För tre månader sedan recenserade jag 1349s "Revelations Of The Black Flame". Hela recensionen hittas här men för att sammanfatta den väldigt kort så tyckte jag att skivan visade på en ny mörkare och mer stämningsfull sida hos 1349, att den var bra men kanske något spretande.

Egentligen borde man inte skriva recensioner direkt när skivor släpps. Jag förstår att det är då som det finns ett intresse både för bandet att marknadsföra släppet och för media att rapportera om den nya skivan men ofta riskerar recensionerna att bli missvisande. Hur ofta bygger inte en recension på en helgs intensivlyssnande av recensionobjektet? Istället borde man vänta ett par månader så att skivan hinner sätta sig ordentligt och den hittar sin plats i skivsamlingen och i livet. Vissa skivor passar bara vid speciella tillfällen. Flera av de mest uppskattade skivorna i min samling lyssnar jag faktiskt ganska sällan på. För att jag skall lyssna på dem måste jag verkligen vara i rätt stämning och omständigheterna runt omkring måste vara de rätta. När det dock är rätt tidpunkt ger lyssnande av de skivorna desto mer.

När man intensivlyssnar en skiva inför en recension har man inte tid att ta hänsyn till detta och man känner inte heller skivan och vet därmed inte i vilka tillfällen den passar. Därför borde man kanske vänta med recensionen eller kanske ännu hellre skriva en recension då skivan släpps och sedan följa upp den ett par månader senare när intrycken hunnit smälta. Jag känner lite att detta är fallet med 1349 och "Revelations Of The Black Flame". Till stor del står jag fortfarande för mina inledande åsikter men jag tycker att skivan som helhet växer. Jag ser nu ett samband mellan låtarna som jag inte gjorde tidigare och därmed ansåg jag den vara "spretig". Jag har upptäckt och upptäcker fortfarande nya nyanser och ett bakomliggande mörker som ger precis rätt stämning. När jag är på rätt humör, som nu, är skivan värd allra högsta betyg.

3 kommentarer:

Kim sa...

Kan hålla med dina tankar om de snabba recensionernas nackdelar. Och då är det ju himla bra att ha en egen blogg att skriva på så inte ens tidigare bedömningen behöver ligga oemotsagd :)

Suntamer sa...

Hejsan!
Jag har läst din blogg ganska länge och det är på tiden att jag lämnar en kommentar. :)
Jättebra blogg!
Jag håller med dig helt angående att recensera skivor, stämning etc.
Och skoj att du skriver om vinyler då och då, eftersom jag aldrig kan ha för mycket sådana. ;)

MVH
Suntamer

Shadows of the North sa...

Kul att du hittat hit. Kommer nog att skrivas mer om vinyl i framtiden. Till exempel väntar jag fortfarande på IMMORTALs vinylbox - vet inte riktigt vad som händer där...