måndag 7 juni 2010

WOLVES IN THE THRONE ROOM på Sticky Fingers

Onsdagens uppvisning av WOLVES IN THE THRONE ROOM var bland det häftigaste jag sett. Vi tar det dock från början...

Ett långt i från fullt Sticky Fingers mötte mig när anlände från ett för tillfället soldränkt Göteborg. Kontrasten från halvnakna solbadare i ljusets Slottskogen till svartklädda hårdrockare i olika former inne på Sticky kunde nästan inte vara större. Den enda gemensamma nämnaren skulle kunna vara den kalla ölen som avnjöts i båda miljöerna. Under förbanden ökade dock publiken i antal men sällan har det varit så tydligt att besökarna var där för att se endast ett band och inte förrän förbanden var klara började publiken att fylla på framför scen.

Det första vi ser av medlemmarna i WITTR är när de börjar smycka scenen. Vad jag skulle beskriva som en stor rotvälta bärs fram, mängder av ljus tänds, kort liknande tarotkort sprids ut, olika backdrops hängs upp, ljuset dämpas och rökmaskinen puffar ut lite lagom mycket rök. Man kan riktigt känna att något speciellt är på gång att ske.

Sättningen för dagen består av trummor och två gitarrer, ingen bas alltså, vilket fungerar över förväntan. Utöver detta ligger vissa förinspelade stämningshöjande effekter i bakgrunden under delar av konserten. Trots att de bara är tre på scenen så är väggen av ljud som möter oss massiv och energin är nästan obeskrivbar. I WITTRs ambient black metal byggs stämningen upp under långa ganska monotona partier där intensiteten långsamt stegras för att till slut explodera. Effekten av musiken blir nästan hypnotisk. Stämningen var det centrala under spelningen och det gör den också svår att beskriva. Är man det minsta intreserad rekommenderas ett inköp av CD/DVD:n "Live at Roadburn".

Måste även nämna att bandet åker runt med ett rejält bord med merchandise. Utgåvor av alla skivor både i CD- och LP-format samsadess med diverse kläder. Alldeles för ofta blir man besviken under konserter när det gäller detta och det är ju konstigt för det borde handla om ganska mycket pengar...

Tyvärr blev bilderna i mörkret inget vidare och filmen alldeles för stor. Någon som kan tipsa om ett bra gratisprogram för att komprimera den från 1,8 Gb(HD) till något publicerbart? Skall försöka publicera vad som blev inom kort.

1 kommentar:

Kim sa...

Jag har lyssnade en del på deras myspace, kan förstå att det var en upplevelse live. Men - kan du visa mig hur men läser ut deras bandnamn ur "spindlnätsloggan" vore jag väldigt tacksam, hur vi än har vänt och vridit på den får vi inte ihop det :)