måndag 4 april 2011

BURZUM och relativitetsteorin

Under tidigt 1900-tal(1905 respektive 1915) lanserade Einstein först den speciella och sedan den allmänna relativitetsteorin. Väldigt, väldigt kortfattat innebär de bland annat att olika observatörer kan uppfatta olika verkligheter man att båda kan, även enligt fysikens lagar, ha rätt och att ljusets hastighet i vakuum är konstant med konsekvenser som till exempel tidsresor. Vad har BURZUM med detta att göra?

Sedan "Fallen" släpptes för en månad sedan har jag lyssnat på skivan nästan dagligen. Den är, som förväntat, en bra skiva. Om man jämför med andra samtida skivor till och med en mycket, mycket bra skiva(relativt sätt...). Jag kommer dock inte bort från jämförelsen med "Belus" (relativt sätt bra men lite för polerad, lite för snäll och genomarbetad?) eller med BURZUMs tidigare verk.

Jag har sedan "Fallen" släpptes medvetet låtit bli att lyssna på det som Varg spelade in under tidigt 1990-tal. Fram tills ikväll. "Filosofem" på LP plockades fram och världen bara stannade. Relativt "Filosofem", "Det Som En Gang Var", "Hvis Lyset Tar Oss" och "Burzum/Aske" är "Fallen" (relativt sätt alltså och än så länge) inte så mycket att ha.

"Fallen" är alltså både en mycket, mycket bra skiva men samtidigt inte så mycket att ha. Allt är relativt och beroende på observatörens verklighet och referensramar...

1 kommentar:

Suntamer sa...

Intressant inlägg!
Världen stannar verkligen upp när man lyssnar på "Filosofem"...