onsdag 1 juli 2009

MAYHEMs tidiga historia

Det finns ett flertal youtube-filmer som handlar om black metal. En nästan sju år gammal sådan som jag bara nämnt någon gång men inte skrivit mer om är "MAYHEM - Cult of Aggression".

Filmen består till stor del av intervjuer med Kjetil Manheim som spelade trummor mellan 1984 och 1988 samt Necrobutcher som skött basen under större delen av MAYHEMs tid som band förutom under inspelningen av "De Mysteriis Dom Sathanas". Även de dokumentära delarna om Dead ges stort utrymme i filmen.

Behållningen med filmen är främst att höra Manheim prata om Euronymous, viljan att vara underground och att ha en speciell image samtidigt som de ville turnera och sälja skivor. Det var även intressant att höra om Necrobutchers reaktion på Deads självmord och de efterföljande händelserna som ledde fram till att han (tillfälligt) hoppade av bandet.

Filmen gjordes av Stefan Rydehed när han gick på Katrinebergs folkhögskola och meningen var inte att den skulle släppas. Istället var den tänkt som en pilot till den betydligt mer kända ”Pure fucking Mayhem” men en kompis till Stefan lade ut den på Youtube. För den helt underbara berättarrösten står bibliotekarien Jarl Nilsson.

Inga kommentarer: