söndag 30 januari 2011

BURZUM "Fallen"


Så är det då klart med albumtitel, låttitlar och släppdatum för BURZUMs kommande album.

Det tog inte så lång tid efter släppet av "Belus" innan känslan infann sig av att det nog skulle dyka upp något nytt inom en inte alltför avlägsen framtid. "Belus" var återkomsten och ett test. Testet föll ut väl med övervägande positiva reaktioner och ganska snart hintade Vikernes om att detta snarare var starten på något nytt än slutet på något gammalt. I och med att han dessutom är ensam, verkar ha en ganska okomplicerad inspelningsprocess och att han har haft minst sagt gott om tid att skriva under de senaste är det inte förvånande att ett nytt album nu släpps endast ett år efter "Belus".

Titeln på det nya albumet blir "Fallen" och omslagsbilden ses ovan. Låttitlar med översättningar(enligt Vikernes själv):

Fra Verdenstreet - From The World Tree
Jeg Faller - I Am Falling
Valen - Fallen
Vanvidd - Madness
Enhver Til Sitt - Each Man To His Own med meningen "Each Man Gets What He Deserves"
Budstikken - The Message
Til Hel Og Tilbake Igjen - To Hel And Back Again

Texterna till alla låtar finns här.

Enligt Vikernes skall musiken mer vara inspirerad av hans tidigare verk som "Burzum" och "Det som en gang var" än "Hvis lyset tar oss" och "Filosofem". Soundet skall vara mer dynamiskt och experimentellt än på "Belus" och texterna skall innehålla mindre mytologi och istället beröra mer personliga och existensiella frågor. Tydligen skall inlednings- och avslutningsspåren vara instrumetala och hela skivan ha en speltid på knappt 50 minuter vilket jämfört med "Belus" är fem minuter kortare.

Skivan går redan nu att ladda ner och på Youtube finns kortare klipp men jag gör i alla fall valet att vänta tills jag har den fysiska utgåvan i min hand. "Fallen" släpps både som CD och vinyl den 7 mars.

Omslaget är en målning av en fransk målare vid namn William Adolphe Bouguereau. Vikernes: “the cover is part of a painting called Elegy. I used it in this context because the album deals with the concept of falling, not least in a metaphysical sense. By definition, “elegy” means a mournful, melancholy, or plaintive poem. It is a funeral song or a lament for the dead. It is a poem written in elegiac meter or a sad or mournful musical composition.”

Inga kommentarer: