måndag 17 januari 2011

WATAIN: Göteborgsposten och Grammis

Fick nästan frukostdrickat i halsen när jag såg att Göteborgsposten ägnade en halv sida åt "svartmetallbandet" WATAIN. Vad är svartmetall förresten för begrepp? Hur fan tänkte någon?
Inget intressant annars i artikeln(som väntat nämns kyrkobränder, Nödtveidt och mord, satanism) men ännu ett erkännande för WATAIN. Ett WATAIN som i samband med alla framgångar och all uppmärksamhet borde få allt svårare att förbli det det mystiska, svåra, undergrounddoftande black metal-band som det ett en gång var och som bandets image länge gick ut på att förmedla.

Som för att ytterliggare spä på detta gick de och vann en grammis för bästa hårdrock under kvällen. Grattis!

4 kommentarer:

Kim sa...

Haha, du låter lite kluven inför Watains framgångar. Bra musik ska spridas, det är bra :)

Svartmetall är väl ett alldeles utmärkt uttryck som synonym för det engelska, tycker jag.

Shadows of the North sa...

Hej
Jo det är klart att bra musik skall spridas, absolut. Ser bara en svårighet för WATAIN att fortsätta i samma spår efter detta. Fast givet vilket band det är så är det väl just det de kommer att göra, skita i allt och gå sin egen väg.

Varför översätta, fler översättningar kanske skulle kunna vara hastighetsmetall(speed metal), piskmetall(thrash metal). Om det är någon översättning som fungerar så skulle det väl vara dödsmetall (men är väl inte så glad i den heller...)
shadows

Kim sa...

Jag har alls inget emot lånord från engelska eller andra språk, vårt språk förändras hela tiden, men lånen måste också fungera i den svenska språkliga kontexten. Det blir problem t ex när man ska prata om genren i besämd form; "death metalen" och "black metalen" funkar inte särskilt bra.

Därför är det bra att det så småningom etableras svenskifierade synonymer, men självklart är det olika vad vi tycker fungerar, för mig låter "dödsmetall" och "svartmetall" helt bra, men absolut inte de övriga du nämner. Vi får se vad framtiden utvecklar för varianter...

Kommer du förresten ihåg - eller är du kanske för ung? - när skrivaren till datorn hette "printer" även på svenska? Med motiveringen att "skrivare" sedan länge var en etablerad benämning på en yrkesgrupp :)

mesphito sa...

Yes! Äntligen så vinner bra musik priser.