lördag 27 juni 2009

Växte Metaltown för snabbt?

Efter ett antal problem under festivalens första dag ställer man sig frågan om arrangörerna gjorde rätt i att utöka antalet biljetter till årets festival.


För det första är det inte godkänt att det tog upp emot en och halv timme(!) att komma in på festivalområdet. Ställde mig i kön vid halv två för att vara i god tid till PAINs konsert som började en timme senare. Trots detta missade jag halva konserten. Med tanke på intäkterna de många besökarna ger borde det inte vara omöjligt att ha två separata insläpp. Det var dessutom en gemensam kö så man hade ingen nytt av att ha hämtat ut sitt festivalarmband i förväg.

Det andra problemet och det allvarligare av de två var säkerheten under SLIPKNOTs konsert. Jag hade "oturen" att stå i publikhavet precis vid sjukvårdstältet och såg alla livlösa (främst unga tjejer) som bars ut från området framför scenen. Vakterna där framme var för få, trycket för stort och sjukvårdsberedskapen för dålig. Jag väntar in dagens rapporter i media för att se att inga blev allvarligt skadade eller värre innan jag återkommer i ämnet (ett antal kördes till sjukhus i ambulans). Flera av oss som stod där mådde dåligt av vad vi fick se och gick faktiskt hem innan SLIPKNOTs konsert var slut.

6 kommentarer:

Kim sa...

Oj, vad tråkigt att höra. Vi stod inte så till att jag såg att det var flers som svimmade. Värmen under dagen gjorde naturligtvis det hela värre, men arrangörerna måste ta ansvar för sitt arrangemang.

Även vi köade och missade Pain på samma sätt, men ännu värre tycker jag det är att det känns som det är nästan mer öl- och hamburgarförsäljning än musik på årets festival. Visst, det ingår i festivalupplevelsen, men bara tre scener varav högst två igång samtidigt för denna (hur stora?) publikmängd, känns helt enkelt för magert.

Ser fram emot att läsa fler intryck från festivalen av dig.

Shadows of the North sa...

Kan jag håla med om. Dessutom blir det väldigt mycket folk på samma ställe när det endast är konsert på en scen och tomt på de två andra.

Enligt Göteborgsposten var det 20 000 första dagen. Ganska mycket för ett så litet område...

Metallbibliotekarien sa...

Mycket trist att höra - dock inte förvånad. Metaltown har vid ett flertal tillfällen haft just dessa problem och man tycker ju att efter att ha genomfört arrangemanget ett flertal gånger så borde de ha lärt sig vid det här laget.

Metal 4 Life sa...

Alltså, när det gäller det här med att det bara är två scener igång samtidigt ser jag det faktiskt som något positivt!

Visserligen blir det trångt, det medges, men å andra sidan slipper man i stor utsträckning välja mellan två akter man vill se, utan kan se båda.

Kan hålla med om att det var för stökigt på Slipknot. Undrar dock om inte just värmen under dagen var en påtagligt bidragande orsak till många av de kollapser som nu skedde...?

/ Fredrik

jooke sa...

Hejsan, vet du eller någon av dina läsare om det var någon som verkligen dog under metaltown? Borde ha skapat nyheter.

Jag och min kompis drog upp en ung tjej som låg på marken och blev söndertrampad av publiken under början av Slipknot. Hon var i sällskapet som höll ihop under väntan på Slipknot (många var norrifrån, några från Sundsvall) och bildade ring med händerna mot varandra för att få space...

Vi fick kämpa ett tag innan vi lyckades få upp henne. Hon var avsvimmad men visade livstecken innan hon försvann ur sikte över publikhavet när vi äntligen fick upp henne. Fan vad dåligt jag mådde över det sen.

Sket i Slipknot efter det, var så jävla arg på arrangörerna för att det var för mycket folk under just Slipknot...

Om någon vet vad som hände henne vill jag gärna få höra!
/Jocke

Shadows of the North sa...

Hej
Vet inte om det var samma flicka som fick hjärtstillestånd, hjärt- och lungräddning för att sedan köras till sjukhus. Sist jag hörde något var hennes tillstånd "allvarligt men stabilt". Ingen risk för livet lät det som då men vill inte spekulera i vilka skador/men hon kan ha ådragit sig.

En anledning till att media varit så tyst är nog att hennes tillstånd varit oklart, en annan anledning att media inte vet så mycket om händelsen(bland annat försökt få till intervju med mig).