torsdag 19 november 2009

BEHEMOTH

Ett dygn efter en av höstens mest emotsedda konserter har jag hunnit smälta intrycken litet. Tack vare framförallt DEVILDRIVER mötte BEHEMOTH ett väl uppvärmt Trädgårn när de gick på scen vid halv elva-tiden. Efter en något avvaktande inledning med Ov Fire and the Void kom publiken igång ordentligt under den mäktiga Demigod, här briljerar bandet och får helt rätt kontakt med publiken vilket lyfter dem ytterliggare ett steg. Något sämre respons igen under Shemhamforash. Det kändes genomgående under kvällen som låtarna från "Evangelion" fick sämre respons än de äldre låtarna. Om det beror på att de äldre låtarna som spelades under kvällen är mer igenkända, att de är bättre eller att de passar bättre live låter jag vara osagt men jag lutar nog åt en kombination av ovanstående. Bandet återvände till den äldre katalogen och spelade Conquer All, LAM, As Above So Below, Slaves Shall Serve och
At the Left Hand ov God. Denna del av spelningen var nog kvällens höjdpunkt. Bandet var ordentligt uppvärmt, publiken var inte mätt än och det var helt enkelt riktigt bra. Någonstans här kom också kvällens kanske absoluta höjdpunkt, Infernos trumsolo. Aktiviteten i publiken stannade av och till och med de som tidigare inte visat något vidare intresse för konserten (vad gjorde de där?) sågs gapande stå och fundera över om det vi fick se var mänskligt eller inte.

Alas, Lord Is Upon Me fungerade lite som återhämtning innan först Decade of Therion
och sedan Chant for Eschaton 2000 avslutade den ordinarie spellistan. Den senare låten var nog den låt som fick bäst gensvar under kvällen och det hade varit en värdig sistalåt. Efter att bandet gått av scenen kom de dock tillbaka för en extralåt och vi bjöds på Lucifer från senaste skivan. En mäktig avslutning och jag förstår bandets tanke bakom den men jag tyckte tyvärr inte att det fungerade. När låten var slut och ljuset tändes kändes slutet väldigt abrupt. Bara ett extranummer? Första tanken var att det inte kändes planerat. Hur såg det ut på övriga konserter? Jag tror att Lucifer hade gjort sig som extranummer om den hade följts av en låt som
Chant for Eschaton 2000 där publiken fått chansen att röja ut det sista. Nu kändes det lite tomt när det var över.

BEHEMOTH spelade en timme och jag tycker att de minst kunde ha spelat en extralåt till. I övrigt levererade bandet och de gjorde det riktigt bra. Låtarna var en bra blandning av nytt och gammalt även om de riktigt gamla låtarna saknades. Tyvärr var det inte fullt på Trädgårn, tror faktiskt att det fanns ganska många biljetter kvar till försäljning. Bandet och framförallt Nergal gjorde dock allt han kunde för att elda på publiken och han lyckades ganska väl. Under spelningen märktes det verkligen hur profesionella de är. Ingenting lämnades åt slumpen vilket som sagt gav ett professionellt intryck men det gjorde också att det i viss mån kändes lite stelt och regisserat. Totalt sett var höjdpunkterna under spelningen energin, Nergals inlevelse på scenen och Infernos trumspel.

Förutom längden på konserten, att det inte var fullt och den bitvis något sega publiken var det en mycket bra spelning/kväll.

Även Metal 4 Life och Metallbibliotekarien såg BEHEMOTH och det skall bli mycket intressant att läsa deras recension som dyker upp på Werock inom kort.

Spellista(tror jag)

Ov Fire and the Void
Demigod
Shemhamforash
Conquer All
LAM
As Above So Below(?)
Infernos trumsolo(osäker på om det var här)
Slaves Shall Serve
At the Left Hand ov God
Alas, Lord Is Upon Me
Decade of Therion
Chant for Eschaton 2000

Lucifer

1 kommentar:

Suntamer sa...

Riktigt bra skrivet om konserten! Själv missade man ju Behemoth eftersom tåget inte väntade. :(
Lite dåligt arrangerat, dvs att Scar Symmetry (usch!) och Devildriver spelade så himla länge...

Men som sagt, mycket trevligt att få läsa om det i efterhand. Tackar. :)