tisdag 5 januari 2010

Bästa svenska metalalbumet

Den senaste tiden har werocks skribenter publicerat en lista över vilka de anser vara de tio bästa metalalbum som släppts av svenska artister/grupper. Hela listan med kommentarer hittas här.

Alla topplistor varierar med tid och humör och om jag hade skrivit min lista idag hade den troligen sett annorlunda ut men i början på december såg den ut enligt nedanstående:

10. Envoy Of Lucifer" – NIFELHEIM (2007)
Black Metal som det lät för 20 år sedan och näst intill med perfektion framfört.

9. "Sworn to the Dark" – WATAIN (2007)
På "Sworn To The Dark" spelar WATAIN snabb, hård och faktiskt, med WATAINska mått mätt, melodiös black metal med rötterna hos DISSECTION och MAYHEM. Musiken är lite mer rakt på än tidigare och produktionen är så bra som den kan bli inom genren vilket ger ett resultat som uppskattas inte bara av den redan frälsta utan även lockar nya lyssnare.

8. "Ignoring the Guidelines" – RAISED FIST (2000)
RAISED FISTs mästerverk från 2000. Hård, snabb och opolerad hardcore med stort engagemang.

7. "Människans Ringa Värde" - TOTALT JÄVLA MÖRKER (2004)
Ursinnig politisk hardcore/kängpunk från Skellefteå. Texternas beskrivning av samhället vi lever i tillsammans med drivet i musiken gör "Människans Ringa Värde" till gruppens bästa album hittills.

6. "Shift" - NASUM (2004)
NASUM levererade grindcore av världsklass och "Shift" är bandets bästa fullängdare. Det är hårt, snabbt samt är fullt av energi och engagemang. Som en parantes måste bästa EP:n "Blind World" även nämnas.

5. "Slaughter Of The Soul" – AT THE GATES (1995)
Skivan som väl inte behöver någon närmare presentation. Den hade nog hamnat högre upp om jag hade haft en mer personlig relation till skivan men den är riktigt bra och en stilbildande klassiker.

4. "Panzer Division Marduk" – MARDUK (1999)
Från perioden då MARDUK gjorde hypersnabb black metal. Bandets bästa tillsammans med den tyngre och långsamamre "Heaven Shall Burn... When We Are Gathered". Valet föll dock på "Panzer Division Marduk" då den med sin hastighet står ut från övriga släpp.

3. "Osculum Obscenum" – HYPOCRISY (1993)
På "Osculum Obscenum" sticker HYPOCRISYs death metal med inslag av black metal ut från övrig musik i samma genre. Det är är inte lika snabbt men tyngre, mörkare, mer stämningsfullt och bättre.

2. "Nightmares Made Flesh" – BLOODBATH (2004)
"Supergruppen" som med ett par olika sättningar gjort så många bra skivor. Peter Tägtgrens sånginsats i kombination med låtar som Eaten och Bastard Son Of God gör "Nightmares Made Flesh" till inte bara gruppens bästa album utan även den bästa svenska dödsplattan någonsin. Välproducerat, genomtänkt och helvetiskt bra.

1. "Under The Sign Of The Black Mark" – BATHORY (1987)
Redan 1987 gjorde Quorthon albumet som till stor del kom att definiera kommande våg av black metal. Likheterna med följande skivor av bland annat DARKTHRONE är slående. De demoniska skriken, de monotona riffen och trummorna, allt finns här och så mycket tidigare och bättre än mycket av det som skulle komma.

Inga kommentarer: