tisdag 17 juni 2008

Blackwinds Flesh Inferno


Svenska Blackwinds har existerat i tio är men det är först nu som bandets första fullängdare släpps. Flesh Inferno är också verkligen en fullängdare med sina drygt 56 minuter. I år har även 1999 års EP the Black Wraths Ascend släppts igen. Denna gång tillsammans med tidigare outgivet material under namnet Origin.

Blackwinds har rötterna i Sundsvall och består av två permanenta medlemmar. Lord Mysteriis sitter bakom trummorna och Infaustus står bakom micken. På Flesh Inferno spelar Blackwinds ganska traditionell skandinavisk black metal med bra driv men med renare produktion än andra skivor i genren och med inslag av syntar. Då jag brukar ha svårt för syntar i black metal glädjer det mig att Blackwinds på Flesh Inferno nästan hela tiden balanserar på rätt sida om den hårfina linjen. Istället för att förstöra stämningen och mörkret i musiken bidrar syntarna här till att förstärka upplevelsen.

Texterna kretsar kring mord, död, tortyr och inkvisitionen. Den centrala gestalten är Tomás de Torquemada som levde i Spanien under 1400-talet och var dominikanermunk och tillika inkvisitor.

"Torquemada, grandeur of the will.
Sadistic genius of punishment and suffering.
Redemption of nothingness, a mind trapped in lies."
(Flesh Inferno)

I de bästa stunderna låter Flesh inferno som ett hopkok av tidiga Gorgoroth, Marduk och Watain fast med inslag av syntar. Watain's Erik Danielsson har även stått för omslaget till skivan. Apropå konvolutet så innehåller det texterna till låtarna men inget "annat skit som står i bookletts". Det märks att killarna kan sin musik och sina instrument och särskilt trummorna och sången måste framhävas. Infaustus visar upp ett brett register och bitvis får han till kraxet som jag bara älskar med black metal.

Som ni har förstått gillar jag skivan och jag kan verkligen rekommendera den trots att jag i vanliga fall har lite svårt för syntar i black metal. Skivan är inte särskilt originell men musiken på Blackwinds Flesh Inferno är riktigt bra! En liten varning dock för er som inte tål syntar i black metal. Ni bör nog besöka bandets MySpace för en provlyssning innan ni införskaffar skivan. Då bandet deklarerat att de inte kommer turnera så ser jag istället fram emot kommande skivor.

Betyg: 8/10

Jag kan även rekommendera ett besök på werock för att läsa BiblioteKarins recension av skivan.


2 kommentarer:

Kim sa...

Jättekul läsning! Bra att få veta lite mer om texterna och deras bakgrund.

Har du fått intrycket att medlemmarna har för avsikt att fortsätta med detta projekt? Jag har fått uppfattningen att Setherial är Mysteriis "huvudband", och att Infaustus deltagande är ganska senkommet. Men det kan vara fel också.

"Och hur kan man älska det där kraxet som ska föreställa sång?" Ja, inte vet jag - men jag förstår precis vad du menar!

Dina "synthvarningar" är tydliga nog ;), men för min del, som nämnt i Werock-recensionen också, tycker jag inte det går till överdrift på något sätt.
Tack för länkningen förresten :)

Kim/Karin

Shadows of the North sa...

Jag tror, och hoppas, att den positiva uppmärksamheten ger killarna i Blackwinds en spark där bak så att det inte tar 9 år till nästa släpp. Inte så att jag vill att de skall stressa fram något men nio år är lite väl lång tid...