måndag 16 juni 2008

Bra norsk dokumentär om black metal med Darkthrone, Satyricon, Mayhem, Emperor, Dimmu Borgir

Det finns ett antal dokumentärer om black metal. NRK1:s Lydverket har gjort denna och det är en av de bättre. Dokumentären består av fyra delar på sammanlagt ungefär 30 minuter. Medlemmar från de största banden inom genren intervjuas. Satyr och Frost från Satyricon, Nocturno Culto och Fenriz från Darkthrone, hela Mayhem (2003 års version), Insahn och Samoth från Emperor samt Shagrath och Silenoz från Dimmu Borgir.

Individualism, Euronymous, Helvete, splatterfilmer, vem var först (Insahn är här ganska självkär), kyrkbränderna, utvecklingen av genren och vad black metal är diskuteras.

Jag måste påpeka att Fenriz som vanligt står för de klokaste och roligaste kommentarerna (missa inte när han jämför Darkthrone's musik med bröd...).

Se dokumentären helt enkelt.1 kommentar:

Kim sa...

Jo, "kakor" tröttnar man snabbt på och längtar efter riktigt bröd! Hm, kanske har han där fångat någonting av betydelse i det som lockar med det råa black metal-uttrycket...

Väl gjord dokumentär, även om jag för min del kunde tåla än längre sammanhängande utläggningar utan klipp och avbrott. Men man får vara nöjd ändå.

Kanske är det den omtalade individualismen, "den barnsliga egoizmen", som gör att kärnan i dessa band oftast inte är fler än två, ofta en enda, person(er)? Och de två ser inte alltid ut att "stå ut med" varandra så bra i sofforna heller...