söndag 22 juni 2008

Lång dokumentär om media, Varg Vikernes och black metal

Torstein Grude har gjort en drygt 50 minuter lång dokumentär om media, black metal och framförallt Varg Vikernes. Dokumentären spelades in 1998 och består av intervjuer med Varg, polisen, journalister som rapporterade om fallet och medlemmar inom black metal-scenen.

Vargs egna kommentarer om dokumentären är bland annat:
"There are some conclusions and assertions in this film that I disagreed with and some things are outright wrong, but all in all Torstein Grude did a good job and as far as I remember this documentary is rather good. He is indeed far more knowledgeable and trustworthy than everybody else that has tried to unveil the secrets of this milieu..."

"I can add that Torstein Grude did an excellent job investigating the so-called satanic milieu in Norway. He interviewed a lot of people, and concluded that there was no satanic movement in Norway at all, but what emerged after the media-lies was a subculture consisting of rebellious teenagers who liked metal music and flirted with satanic symbolism to provoke the establishment."(http://www.burzum.org/eng/library/satan_rides_the_media.shtml)

Förutom att hela dokumentären är väldigt intressant om man vill veta mer om händelserna som så många kopplar samman med black metal finns det ett par saker som jag vill nämna speciellt.
* MTV har spelat Burzum
* Jag blir så trött varje gång jag upptäcker medias lögner
* Intressant att dokumentären nämner medias betydelse för black metal
* Mayhems Necrobutcher: (ungefär)"Det är väl egentligen ingen innanför norsk black metal-miljön som egentligen är satanister, men det är trevligt att säga det för att chockera i tidningen. Det är väl i grunden det som skapat myten om att folk som spelar black metal är satanister."

Nedan ser ni första delen i dokumentären Satan rir media (Satan rides the media). Övriga fem delar hittas lätt på Youtube.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En av mina favoriter.

Btw det är en annan dokumentär på kommande som också intervjuar Vikernes: Until the light takes us.
http://www.imdb.com/title/tt1014809/

Hoppas den är värd att vänta på, men ser iaf bättre ut än flera andra BM dokumentärer, tex. såg jag just Murder Music - A history of black metal som sög hårt. http://www.rockworld.tv/MurderMusicPlayer.html

Kim sa...

Som vanligt känner jag mig väldigt kluven inför hela exponeringen av dessa brottsliga och ytterst inhumana handlingar. Och önskar att black metal-musiken någon gång kunde bara få stå för sig själv... Vilket naturligtvis är helt omöjligt. Dokumentären tycks dock välgjord och medias avgörande roll i att sprida hysterin uppenbaras tydligt.

Det finns dock inget som helst som förminskar dennes/deras ansvar som orsakat åtminstone två människors död.

Att behandla döden som tema i musiken och andra konstarter, att vända ut och in på vår gemensamma dödsskräck, det är inte black metal den första konstart att göra, och definitivt inte den sista heller. Att ta steget ut i verkligheten med sin ångest är över huvud taget inte en del i konsten/musiken, det handlar då om en människa i kris, som behöver/hade behövt hjälp.

Shadows of the North sa...

molestor:
Tack för tipset om Until the light takes us. Verkar intressant om det stämmer att även Fenriz och Hellhammer intervjuas.

kim:
Väl skrivet. Jag hoppas att denna dokumentär, kanske till skillnad från andra, kan bidra till att skingra lite av mysiken kring black metal och utvecklingen i det tidiga 1990-talets i Norge. Att den kan visa att allt kanske inte var så "häftigt" utan att flera människoliv förstördes. Om man lyckas med detta så tror jag att man kan komma närmare det som Jag tycker är essensen med black metal, dvs musiken.