torsdag 24 april 2008

Darkthrone och skivomslag


Det har blivit mycket Darkthrone idag. Jag har lyssnat igenom A blaze in the northern sky två gånger. En av gångerna koncentrerat sittandes i en fåtölj med texterna framför mig - precis det sätt på vilket musiken skall avnjutas.

Jag har även tittat på Nocturno Culto's the Misanthrope. För er som inte känner till denna DVD så är den minst sagt märklig. Det är en slags dokumentär där vi får följa Nocturno Culto (Ted Skjellum) under ungefär ett år. Vi får följa med Ted och fiska, gå på fotoutställningen om black metal av Peter Beste, vandra i skogen, repa med Fenriz, besöka Japan och titta på Gallhammer, vandra mer i skogen, signa Aura Noir och så vidare. Upplägget med korta klipp från olika händelser varvas med musik av Darkthrone eller med musik som han producerat själv. DVD:n är alltså väldigt speciell och jag kan nog egentligen bara rekommendera den till ganska inbitna fans av Darkthrone.


Jag har även suttit och studerat skivomslagen tillhörande Darkthrones sex första album. Dessa omslag måste verkligen upplevas rent fysiskt. Vilka mästerverk. Bilderna, texterna och layouten skapar en helhet som verkligen kompletterar låtarna genom atmosfären och den råa primitiviteten som de förmedlar. Släng musiken om ni laddat ner den och köp den fysiska skivan istället, det är det värt.

Det är även intressant att läsa vissa av kommentarerna på skivomslagen:
På A blaze in the northern sky står Fenriz för "Percussion, Satanic Poetry and Haunting Chants" och Nocturno Culto för "Lead Guitar and Voice (of the Night)". På uppföljaren Under A Funeral Moon är upplägget liknande och Fenriz står för "Satan's Poet and Percussion" och Nocturno Culto för "Bass Guitar and Summoning".

På A blaze in the northern sky finns en intressant dedikering:"'A blaze in the northern sky' is eternally dedicated to the king of black/death metal underground; namely Euronymous!"
Detta är intressant för att den som tog livet av ovan nämnda Euronymous var Varg Vikernes[Burzum]. Samma Vikernes skrev fyra låtar till Transilvanian Hunger och en låt till Panzerfaust. Tänker inte gå in på det närmare just nu men det är onekligen en intressant paradox.

Det här vara bara ett axplock av de intressanta saker som går att hitta i skivomslagen men resten får ni leta upp själva.

1 kommentar:

Kim sa...

Med "Panzerfaust" i lurarna just precis nu, tänker jag inte ändå kommentera Darkthrone för tillfället. Har liksom inte kommit dit än...

Ibland känns dock hela black metal-träsket som en enda stor paradox, det kan jag lugnt säga :)