tisdag 15 april 2008

Deathspell Omega


Deathspell Omega? Det är inte många som vet något om bandet utom den innersta kretsen och jag är tyvärr ingen del av denna. Detta är inget försök att sammanfatta ryktena som finns om bandet, för detta finns wikipedia eller andra sidor. Jag skall istället skriva lite om musiken som produceras av medlemmarna i Deathspell Omega.

Bandets tidigare släpp som Infernal Battles från 2000 och Inquisitors of Satan från 2002 har beskrivits som traditionell Black Metal i stil med Darkthrone. Från dessa album har jag bara hört enstaka spår och jag kan hålla med om det låter väldigt mycket tidiga Darkthrone. Väntar för övrigt på leverans av ovanstående skivor och får väl återkomma när jag lyssnat in mig på dem.

2004 släpptes Si Monumentum Requires, Circumspice(Latin för If you seek His monument, look around you) och det var albumet som gav Deathspell Omega det stora genombrottet. Skivan är ett riktigt monster som klockar in på drygt en timme och femton minuter! Älskar när man får valuta för pengarna...
Skivan har starka atmosfäriska inslag och det känns under vissa låtar som man sitter i en katolsk kyrka under högmässan. Inslagen av bön och körsång är tydliga. Nästa sekund befinner sig lyssnaren mitt i kaoset som blivit så signifikant för Deathspell Omega. Texterna på skivan är skrivna på samma sätt som texterna i Bibeln och detta ökar ytterliggare atmosfären på skivan.

All that has been created you will corrupt and destroy.
Exercise upon me all your rights.
I spit on Christ's redemption and to it I shall renounce.
My life is yours Lord, let me be your herald and executioner.
My actions shall lead other hearts away from salvation
All shall acknowledge
Your sacred royalty and crawl in terrified devotion."(Sola Fide I & II)

2007 släpptes Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum (Latin för Divine law - Depart from me, ye cursed, into everlasting fire!). Även om detta släpp är en halvtimme kortare än förra så klockar det ändå in på drygt 46 minuter vilket fortfarande är längre än de flesta andra skivor inom Black Metal. De lugna partierna på Si Monumentum Requires, Circumspice med inslag från den katolska kyrkan är borta och ersatta med mer Kaos. Denna gång går kaoset om möjligt ännu längre. Ett kaos som är nära att gå över i rent oljud men det finns hela tider melodier och inslag som ändå gör att det är musik som framförs. Skall man jämföra musiken med något annat så är det Mayhems Ordo ad Chao. Här är dock musiken mer levande och mörkare. Det finns andra band som försöker producera liknande kaos men då låter det stelt och datorproducerat. Här är det levande och så mörkt och fullt med känslor och vilken atmosfär...
Texterna på Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum liknar inte texterna på Si Monumentum Requires, Circumspice. Istället för upplägget som en religiös text består låtarna av svårtolkade meningar om blanda annat döden och människan. Som lärare hade jag inte godkänt en elev med samma meningsutbyggnad som presenteras här men i dessa låtar ger det ytterliggare en dimension till musiken. En låt kan bestå av så lite som två meningar och resultatet blir då satser uppradade efter varandra separerade med kommatecken eller semikolon.


"As if Death was dashed onto the death within, a violent thrust stealing thelight of the eyes, a ray of darkness, a negation, the bread of bitterness thatignites neither devotion nor fervour; resplendent nothingness! make allthings appear with clarity, ruined in the flame of repudiation, in the flameof God! Interwoven joy and confusion, a stabbing confusion, asphyxiationfrom within, yet i gained this certitude: malediction, degradation, sown inme like seeds, now I belonged to my flesh; I belonged to death, in harbouringa desire for the hideous, I was beckoning to death. Insatiable combustion,expand, this body is thy vessel of grace!

The idea of God is pale next to that of perdition, but of this i could have noinkling in advance."(Obombration)


Det är ganska befriande i dagens flod av band som gör allt möjligt för att få uppmärksamhet och ställer upp i mer eller mindre tveksamma sammanhang (se exempelvis min artikel om Satyr från Satyricon http://shadowsofthenorth.blogspot.com/2008/04/angende-satyricon-black-metal-och-att.html) att det finns band som Deathspell Omega som gör sin sak och är nöjda med det. Det uppskattar jag verkligen.


När det gäller en tolkning av innehållet i texterna så får lyssnaren stå för den själv. Texterna finns i konvolutet samt på till exempel www.darklyrics.com.


Den enda intervjun som mig veterligen genomförts med Deathspell Omega finns på http://www.theajnaoffensive.com/newsDetails.asp?NewsID=36 och den är verkligen läsvärd om man vill veta mer om fenomenet Deathspell Omega.

2 kommentarer:

Kim sa...

Håller med om att det betyder mycket att banden är "ärliga" i det de gör. Att musikskapandet betyder något mer för dem än uppmärksamheten och det kommersiella. Och så inbillar man sig ju att det lyser igenom i resultatet, att musiken och framträdandena i sig blir mer äkta och därmed bättre. (Fast jag är inte säker på detta, tyvärr...)

Tack så mycket för all välvald info, jag hoppas det är många black metal-intresserade som hittar hit till din blogg! Jag har då inte funnit någon annan tillnärmelsevis lika intressant bm-blogg, iaf inte på svenska.

Och nu är jag stärkt att "jobba vidare" med Deathspell Omega :)

Shadows of the North sa...

Tack för dina vänliga ord. Folk verkar tyvärr räda för att kommentera vad som skrivs även om de hittar hit och läser inläggen.

Kan verkligen rekommendera att fortsätta lyssna på DO. Upptäcker själv nya nyanser vid nästan varje lyssning.