tisdag 22 april 2008

True Norwegian Black Metal - filmen


Det finns alltså en dokumentär som heter true norwegian black metal. Känn på den titeln... Den är inte dålig. Självklart kan inte en film på 30 minuter leva upp till den titeln men filmen är ändå ett måste att se om man gillar black metal. Att den skulle behandla black metal i allmänhet är inte sant utan hela dokumentären handlar om Gorgoroth och Gaahl. Det är alltså Gaahl som här står för den "sanna" versionen av black metal.


Reportrarna åker upp i de norska bergen för att intervjua Gaahl som de är mer eller mindre livrädda för. Intervjuas gör även ett par tidigare medlemmar i Gorgoroth, samt en journalist på orten som ansiktet suddas på för "alla" som bor på orten är livrädda för Gaahl. Förutom att få veta mer om Gaahls liv så får vi även se tavlorna han målar och höra han berätta om black metal. Bland annat berättar han att han föraktar de som lyssnar på Gorgoroth för att de gillar musiken. Han vill att de istället skall gilla det satanisktiska budskapet.


Filmen hamnade på plats #92 när Fredrik Strage listar de 100 största rockögonblicken på youtube och han skriver:

"Lika bisarr är Gaahl-intervjun i dokumentären "True Norwegian black metal" som producenten Peter Beste och journalisten Ivar Berglin gjorde åt Vice Magazine. I den släpar Gaahl upp filmteamet på ett fjäll. Journalisterna fryser, svär och klagar medan Gaahl kämpar på mot toppen som en sann übermensch. "Blir det någonsin ensamt att vara en av få personer som tillhör eliten?" undrar journalisterna. Då blir Gaahl sur och gör en ondskefull konstpaus.

"Han sitter helt tyst och blickstilla i en evighet och bara... ja, hatar", mejlar Daniel Josefsson på metaltidningen Close-Up. "Man tror att Youtube hängt sig. Otroligt komiskt, samtidigt som det är så SJUKT mycket black metal att man bara ryser."" (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2963&pagenumber=3)


Kan inte beskriva det bättre än Daniel Josefsson gör ovan. Titta på filmen, småskratta lite ibland men nästa ögonblick ryser du och hårstråna på dina armar reser sig.


2 kommentarer:

Kim sa...

Har sett delar av filmen (eller hela i delar?) på Youtube. Knappast de uttryck av fenomenet black metal som lockar mig... Men visst roar det till en del. Det är som med musikvideorna: alldeles för många djurskinnsklädda män svingandes alldeles för många svärd i alldeles för många vackra norska skogar...
Men bra musik gör de :)

Shadows of the North sa...

Jo filmen ligger på Youtube i delar. Allt finns ju nästan där nu. Läste att man även kunde vissa långfilmer där nu. Måste bli ganska många delar. Snacka om stämningsförstörare när man skall ladda nästa del...

Något fel med män i djurskinn svingades stora svärd? Titta bara på Conan - Barbaren... Nä men allvarligt talat håller jag med om att det blir ganska mycket kalkon ibland.