torsdag 3 april 2008

Ny intervju med Attila Csihar från Mayhem

Ännu en intervju med Attila Csihar från Mayhem har genomförts. Denna går att hitta på http://www.burningmisery.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=52.

Attila Csihar diskuterar bland annat kommande spelningar, Celtic Frost och skrivprocessen under "Ordo Ad Chao".
Av någon anledning tycker jag alltid att det är intressant att höra vad artister har att säga om andra artister. På frågan om paralleller mellan Celtic Frosts "Monotheist" och Mayhems senaste släpp säger Attila:
It's a great compliment to be compared with Celtic Frost because they have been one of the few bands in extreme metal that have been experimenting in an avantgarde way. They were always on the lookout for new visions. We have been supporting Celtic Frost on tour in the states, together with Sunn0))). It was very cool when Martin (Eric Ain; Celtic Frost's bassist) came on stage and sang with us during the Sunn0))) set in Las Vegas. We have a great relationship with the guys from Celtic Frost; they are our friends are very respectable people.

För er som inte har full koll på Attila så är det han som står för sången (väsandet) på den kanske mest klassiska av alla Black Metal-skivor nämligen "De Mysteriis Dom Sathanas". Denna lösning efter Deads självmord var dock temporär och Maniac (idag i Skitliv) tog snart över och stod framför mikrofonen i Mayhem fram till och med "Chimera" som släpptes 2004. Attila återvände och med honom släppte Mayhem "Ordo Ad Chao" 2007.

Frågar du mig så är de tre bästa släppen med Mayhem ovan nämnda "De Mysteriis Dom Sathanas", "Live in Leipzig" samt "Deathcrush". Alla tre är riktigt bra och tillhör de bästa albumen i genren. Ett måste ha helt enkelt.

2 kommentarer:

Kim sa...

Det var en riktigt intressant intervju. Framför allt är utläggningen om texterna till "Ordo..." kul att läsa. Jag blir glad. Jag ska snart ta ett tag med den plattan igen. Fast den är jobbig.

Det var också kul att läsa Csihars (hur tusan uttalar man det?) resonemang kring hur studioinspelningarna går till numera. Jag har grunnat alltmer på det bland annat sedan jag sett In Flames studiodokumentär från inspelningen av senaste plattan. Där sitter trummisen i sitt ljudisolerade rum och trummar... Och där står sångaren i sin lika ljudisolerade skrubb och growlar, osv. Vem är det egentligen som skapar låtarna, vem har visionen av vad det ska bli av det hela? Är det producenten som ska ha mesta äran för resultatet, kanske?

Jag tror det var Meshuggahs Haake som sa (väldigt ungefär) att "det ska bli spännande att träffas och spela låtarna tillsammans med de andra, nu när plattan är klar, vi har knappast träffats under inspelningstiden." !

Shadows of the North sa...

Funderade i samma banor som dig angående studioninspelning men det var efter att ha sett klipp från Peter Tägtgrens studio.

Tycker även att det är intressant att han nämner att låtarna var till 90 % färdiga när Necrobutcher och Hellhammer involverades. Faktumet att någon eller några i ett band är så drivande i den kreativa processen stöter man på ganska ofta men det är kanske inte så ofta som det talas så öppet om det. Ett liknande exempel är ju Satyricon där Satyr är den skapande kraften. Man kan ju också undra över de band som påstår att alla är lika involverade i skapandet av låtarna. Kan det verkligen stämma?

Om du gillar "Ordo Ad Chao" så måste jag återigen tipsa om Deathspell Omega. Antingen senaste "Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum" eller albumet innan det som är "Si Monumentum Requires, Circumspice"