söndag 4 maj 2008

1349 - norsk black metal


1349 är ett band som både gör och inte gör inte gör så mycket väsen av sig. När det gäller musiken låter det verkligen mycket om bandet. Man läser dock sällan om bandet i andra sammanhang än just musiken. Man skulle kunna säga att det är ett band som låter musiken tala och inte händelser runt omkring. Skönt tycker jag.


Bandets första album släpptes år 2000 och sedan dess har de släppt ytterligare tre skivor, den senaste år 2005. Man skulle därför kunna tänka sig att något nytt är på gång men då Frost för tillfället är upptagen med skivinspelning med Satyricon så tror jag att det dröjer innan vi får höra något nytt med bandet. För en introduktion till 1349 rekommenderar jag ett besök på deras MySpace. Att sätta ord på musik är som vanligt ganska svårt. Frost har sagt att "where SATYRICON is strict discipline, 1349 is pure intensity." Kerrang skrev i sin recension av 1349's senaste släpp Hellfire:"'Hellfire' finds 1349 slipping into a higher gear, resulting in a city-razin sonic inferno where startling velocity and harrowing atmospheres collide."


Om jag kortfattat skulle beskriva bandets musik så är det traditionell black metal spelad i ett furiöst tempo. Angående tempo så berättar Frost i en intervju varför han rekryterades till bandet:"I was asked to do a session job for this band in spring 2000, as 1349 wanted to capture some material on tape, and felt like increasing the speed a little." Som sagt är tempot något utöver det vanliga om man jämför med andra band som spelar black metal. Trots tempot hör man tydliga likheter med tidiga Mayhem, Darkthrone och Gorgoroth. Skulle nog vilja dock vilja påstå att 1349 är lite mer svårlyssnat än ovanstående exempel så om du precis börjat lyssna på black metal och fortfarande tycker det är lite för mycket motstånd så kanske du skall vänta lite med 1349.

Jag tror för övrigt att Frost gillar att ha ett band som fortfarande kräver lite av skinnpiskaren, Satyricon gör ju inte riktigt det längre...


Titta på nedanstående klipp. Det är inte så ofta black metal fångas live med riktigt bra ljud och bild.

5 kommentarer:

Metallbibliotekarien sa...

Lät ju riktigt bra det där :)

Kim sa...

Håller med om att det låter väldigt bra, och mer lättlyssnat än det jag tidigare hört av bandet på Myspace. Om nu 1349 tillhör mer svårlyssnad bm, vilken av deras plattor skulle du ändå rekommendera att börja med?

Shadows of the North sa...

Satanic Propaganda som spelas live i klippet är från Liberation som släpptes 2003. Låten är mer lättlyssnad i den liveversionen som finns i klippet än på skivan. Första skivan har skitig produktion så på så sätt kanske den är lite jobbigare än de två senare släppen. Renast produktion har nog Beyond the Apocalypse från 2004 med 2005 års Hellfire på andra plats.
Det är svårt att rekommendera något. Är absolut ingen expert på 1349 heller...
Anser nog dock att Beyond the Apocalypse är lättast följd av Hellfire och Liberation. Därmed inte sagt att den är bäst. Jag tycker nog att Liberation är bäst men tror att du/ni skulle uppskatta Hellfire mest. Men som sagt så är nog Beyond the Apocalypse med sin renare produktion mer lätlyssnad. Låtarna på bandets MySpace representerar ganska väl hur skivorna låter.

Kim sa...

Med andra ord måste man nog lyssna på alla tre plattorna ;)

Shadows of the North sa...

De tre skivorna är faktiskt ganska lika varandra. Det mest uppenbara är som sagt produktionen. Kanske att Beyond the Apocalypse är lite lugnare också.
När jag lyssnar in ett nytt band brukar jag börja från början med bandets äldsta album och lyssna mig framåt. Gillar det bättre än tvärtom. Alltid intressant att följa ett bands utveckling.