torsdag 22 maj 2008

Om Burzum's betydelse för black metal

Satt och läste recensioner på utmärkta norsk svartmetall när jag i en recension av Burzum's Lord Of Darkness - Anthology läste och reagerade på följande stycke:

"This is Burzum, a band of authentic evil and pure musical vision. I wonder if the rest of the scene really appreciates that through one mans sacrifice of liberty [no matter the reasons] they reap the profits by living the dream? For we must remember, without Varg's violent deeds, neither Satyricon, nor Immortal [and the other likewise acts] would not be enjoying the privilege of notoriety and fame they no doubt take for granted today."

Vad författaren skriver är väldigt intressant och troligen sant. Även om Dead's [Mayhem] självmord skapade stor uppmärksamhet så har nog Vikernes [Burzum] mordbränder och mordet på Euronymous [Mayhem] skapat större uppmärksamhet. Med Dead's självmord försvann en av förgrundsgestalterna för scenen men han var borta och finns bara kvar i musiken och myten. Med Vikernes åtal, efterföljande fängelsestraff och genomförda intervjuer skapades ett monster i media. Uppmärksamheten har fortsatt i och med att han fortsatte att släppa skivor och även hans politiska irrfärder har uppmärksammats.

Frågan är hur många som hade upptäckt black metal utan dessa tragiska händelser. Hade det ens blivit en genre utan Dead's självmord och mordet på Euronymous? Jag tror att det kontroversiella, svåra och hemska i black metal lockar människor. Det är nog sant som de skriver i recensionen. Många artister lever gott på grund den tragiska historien kring Vikernes (och Dead's självmord).

2 kommentarer:

Kim sa...

"Mayhem borde lagts ner senast 1993" har jag skrivit i något annat sammanhang. Inget jag hittills hört/läst har fått mig att tycka annorlunda. Tre unga män vars liv ändats och ödelagts på olika sätt är helt enkelt en mänsklig tragedi.

En helt annan fråga är black metals potential som musikgenre - oavsett dramatsika händelser som självmord och mord. Att ta sig själv som exempel är aldrig särskilt bra, men jag är säker på att det är fler än jag som upptäckt black metal utan att ha uppmärksammat våldsdåden förrän senare. Visst kan den mörka verkligheten ha en viss lockels för en del, och har säkert haft en betydelse för utvecklingen av bm i stort. Men jag är övertygad att kraften i musiken finns där den förutan.

Shadows of the North sa...

Rent mänskligt håller jag med dig om Mayhem.

Musikaliskt höll jag med fram tills Ordo ad Chao släpptes men den skivan är faktiskt riktigt bra. Tror dock att vi i och med den fick höra det sista från bandet.

Jag hoppas att du har rätt om BM som genre. Liksom för dig var det så för mig. Immortal var det första BM-band jag hörde och fastnade för... Som tur är är de varken drabbade av mord, självmord, rasistiska uttalanden eler andra kontroverser.