fredag 30 maj 2008

Kristen Black Metal?

Stefan Rydehed har tidigare gjort "Cult of aggression" och "Pure fucking Mayhem" som är två dokumentärer om Mayhem. De två filmerna återfinns (till viss del) på Mayhems officiella hemsida.

Tillsammans med David Nilsson har han nu gjort en dokumentär om kristen black metal(!) kallad "Light in darkness - nemesis divina". Nemesis divina är ju bland annat även titeln på en av Satyricons skivor. Till "Light in darkness - nemesis divina" finns en kort trailer som ni kan se nedan.

Vet inte riktigt vad jag skall säga. Är det ett skämt? För mig är det som att ett band bestående av invandrade svenskar skulle spela vit-makt musik eller att nationalsocialistisk front skulle ha medlemmar med judisk bakgrund. Black metal är ju motsatsen till kristendomen. Någon som förstår hur de inblandade resonerar? Jag gör det i alla fall inte. Självklart får de spela musik för att sprida kristendomens budskap om de nu vill det men varför kalla det black metal? Det måste vara ett skämt...

2 kommentarer:

Kim sa...

Visst känns det minst sagt lite märkligt med "kristen black metal", eller "white metal" som jag sett det kallas ibland. Men om man t ex tittar på det ur perspektivet av de kriterier du satte upp i det här inlägget, kan naturligtvis "kristen bm" uppfylla fyra eller fem av dem. Och även den "vanliga" black metal-musiken uppfyller ju sällan alla kriterierna samtidigt, eller hur?

Men det är ett teoretiskt synsätt. Upplevelsemässigt håller jag med dig till fullo: ett skämt :)

Lite nyfiken blir man dock. Är det här en tv-dokumentär, och vet du var den visas/finns tillgänglig?

Nemesis divina=ödets gudinna? (mitt latin är inte mycket att ha ;)

Shadows of the North sa...

Jo, du har ju rätt i det med kriterierna men någon måtta får det ju vara...

Enda jag vet är att den kommer att släppas på DVD och det innebär nog att den även kommer att kunna ses på Internet.

Är inte heller någon hejare på latin men kanske snarare "den gudomliga vedergällningen"(Nemsis var vedergällningens gudinna i den grekiska mytologin)...